KARCOMICS MAGAZINE Banner

World Amateur-Professional Karcomics Cartoonists & Humourists

M

C.V./Biography/Özgeçmiş

Mustafa BİLGİN

  Mustafa Bilgin'den "BİLDİK ŞEYLER" 
Mürekkep dağıtan bir kağıda ayni kalınlıkta çizgiler çizince böyle kuru bir kompozisyon doğmuş. Bu sayfada kaçinci defadır yazıyoruz keçe kalemle karikatür cizmeyin diye... Tarama ucuyla cizeceğin derinliği olan yeni karikatürlerini bekliyorum"
Raşit Abi (YAKALI)'nin aşağıaki karikatürüm için söylediği bu sözler beni uykumdan etmeye yetmişti. Uykumdan olmamda eleştiriyi teknik açıdan biraz haksiz bulmamin payi vardi (!) belki, ama asil basilan "ILK" karikatürüm olmasinin sevincinden kaynaklaniyordu. Uzun süren mücadelem nihayet sonuçlaniyor ve çizgim carşaf dergisinin, Raşit

   Yakalı, yönetimindeki Karikatür Okulu sayfasinda yayimlaniyordu (1981).
Sürekli bir yayin organinda çizebilmeyi gercekleştirememiş bir cizer olarak, yayinlanan karikaturum hâlâ beni heyecanlandırır ama artik uyuyabiliyorum.
o yıllarda, benim kuşağım için, GIRGIR dergisinde (Oğuz AraI yönetimindeki) karikatür yayimlatabilmek de büyük başari sayilirdi. Oğuz Aral'in meşhur 'Pazartesi Toplantilari"na ben de defalarca katilmiştim ama karikaturümu yaymlatabilmek mümkün olmamıştı. Girgirda karikatürüm yayimlansin da isterse (içten içe kücumsediğimiz) "çiçeği Burnunda KarikatürcüIer" sayfasinda olsundu. Bir zaman sonra çabalarim sonuc verdi ve yayimlanan ilk karikaturüm, ustalaşma yolunda olan çizerlerin ürünlerinin yer aldiği "Arka Sayta"da cikti (1981).Bu da benim için epey gurur-sevinç nedeni olmuştu. 
Girgir dergisiyle ilişkimin başlamasıyla bitmesi bir oldu denebilir. Bunun en önemli nedeni; Tan Oral'in bir sanat dergisi icin hazirladiği 'Turk Karikaturunde Gençler" soruşturmasina yanit veren çizerlerin tavirlarinin, benim dünya görüşüme ve karikatüre yaklaşimima büyük katkı yapmalar ve ufkumu genişletiyor olmalariydi. Çünkü o zamana kadar icgüdülerimle sürdürdüğüm anlayışım, aslinda bircok sanatçi tarafindan başlibaşina bir disiplin konusu ve yaklaşım tarzi olarak algilaniyordu. Bunu öğrenmiştim. Ama bu kitaba da yansıyan, bahsedilen anlayişa Girgir sayfalarinda yer yoktu.
Birçok defa karma sergilere katıldim. Benim için karma sergiler bir şöIen tadi içeririer. çizer dostlarimla birlikte olmayı ve çizgilerimizle kendimizi varetmemizin keyfini çok severim. Katildiğim karma sergilerin bende iz birakan ikisinden bahsetmek istiyorum. Birincisi; çarşaf Karikatür Okulunun düzenlediği "BIZ DE VAR1Z" sergisi (1981). Okul öğrencilerinin ürunlerinin topluca izleyici karşısina çıktığ sergi benim katıldığım ilk karikatür sergisidir. (Yanda, sergide yer alan karikatürlerimden birisi)
Ikincisi; Hasan Seçkin, Mehmet Ali Türkmen, Faruk Karaçay, Cemal Şan, Erhan Turgut, Mehmet Aslan, Bülent Karaköse, Hüseyin Karadayi ile birlikte, kağıt üretiminden uzak kalmış, grevdeki SEKA işçiIerine destek olmak amaciyla gerçekleştirdiğimiz, kağit dışındaki her türlü malzemeyi kullanarak haziriadiğımiz "SEKA GREVI için IMECE" sergisi (1989)....
Ilk kişisel sergimi ise 1998 Eylül'ünde Karikatürcüler Derneği Merkezinde gerçekleştirdim.
Bir sanatcinin gelişmesine katki sağIayan önemli unsurlarin başinda yarişmalar ve ödullerin geldiğini kabul etmekle beraber, odülün abartilmamasindan yanayim. Tek başina ödül, başarinin olcutu oImadiği gibi ödülsüzlük de başarisizlik demek değildir. çunku bana göre, gercek bir sanatcı için kalici olmak, uzun soluklu olmak ve iyi şeyler üretebilmek, kazanilmasi için sürekli çabayi gerektiren en mükemmel ödüldür. Şu ana kadar 25 civarinda ödül kazandim ama benim için ikisinin yeri ayrıdır.
Birincisi, ilk kazandiğim ödül olan 1983 yili Amatör Spor Kulupleri Konfederasyonu'nun düzenlediği SPOR konulu yarişmada Başarı ödülü , ikincisi ise, 1991 yilinda Karikaturculer Derneği'nin düzenlediği 11. Uluslararasi Nasreddin Hoca Karikatur Yarışması Büyük ödülü .
Bu arada derneğimizin 30. Kuruluş Yildönümü'nde Nasreddin Hocanin Torunlari başliğiyla hazirlanan kitap-albüm çalişması için bana yapilan çağrıda, aldığım en güzel ödüllerden biri oldu. Bu konuda fikir üreten, emeği geçen bütün dostlarıma teşekkür ediyorum.
Bütün bunlari yazarken, karikatür anlayışımın ipuçlarını verdiğimi farkettim. Ama yine de özetlemek gerekirse benim karikatürüm;
-Evrensel bir dile sahip olacak, yani yazi olmayacak;
-Toplumsal hayatın içinde, varllığıyla "Emek"ten ve "Barış"tan yana taraf olacak;
-OlabiIdiğince simgelerden arinmiş, yaşanan bir anı saptayan bir fotoğrafmişçasina gerçeklikle içiçe olacak. Ben buna "Abartma tozu lie lezzetlendirilmiş gerçeklik" diyorum.
1980 yilindan bu yana bu güzel uğraşin içindeyim. Bu kitapta yer alan karikatürler 1990-1999 yıllari arasinda çeşitli dergi, gazete ve kataloglardan bir seçme olarak hazirlandi. Kimi aynen kullanildi, kimi aslina sadik kalinarak tekrar elden gecti. Bu arada merak edecekler ,için, 1962 doğumluyum. cizgi film cizeri olarak hayatımı kazaniyorum.
Mustafa Bilgin /1 Temmuz 1999 / Kadiköy 
Kaynak:Bildik Şeyler"Mustafa Bilgin/Nasreddin Hoca'nın Torunları/Eylül.1999/Karikatürcüler Derneği Yayınları 

Address:

Mustafa BİLGİN

mbilginm@yahoo.com

Mustafa BİLGİN's Cartoon Examples...

 

ana sayfa  

 home

ismailkar e-mail

KARCOMICS MAGAZINE Web Site Copyrighted 2000-2008© By Ismail Kar All right reserved.